Rorschach testi, 3 yaş ve üzeri her bireye uygulanabilecek projektif bir ölçme aracıdır. Danışanın erken dönem ilişkileri, temel kişilik yapısı, ruhsallığının temel işleyişi hakkında bilgi edinilmesini sağlar. Kişilerin ruhsal çatışmalarının neler olduğu ve bu çatışmalarla baş etmek için hangi savunma yöntemlerini kullandıkları hakkında bilgi verir. Gözlem esnasında veya görüşmelerde fark edilemeyen ruhsal süreçlere dair detaylı bilgi edinmeyi sağlar.
Çocuklarda Tematik Algı (CAT) 3-10 yaş arası uygulanan projektif bir testtir. 10 adet resim gösterilerek çocuğun ruhsal dinamikleri hakkında bilgi edinmek amaçlanır. CAT Testi, çocuğun kişiliği, algılama şekli ve kendi iç dünyası ile ilgili bilgiler sunar.
TAT( Tematik Algı Testi)’nin uygulama skalası çocukları, genç ve yetişkinleri kapsamaktadır. Danışanın bilinçaltında yatan hikayelerine ilişkin veri sağlar. Testin uygulanması ile kişiliğin; çatışmalar, baskın dürtüler, savunma mekanizmaları gibi altta yatan dinamikleri araştırılır.
Bir insan çiz, Tılsımlı ve Kinestetik Aile Çiz, Bir Ağaç Çiz testleri, çocuğun sorununun altında yatan nedenini tespit edebilmek ve çocuğun yaşadığı zorlukların kendi yaşına paralel mi yoksa farklı bir sıkıntıdan mı kaynaklı olduğunu değerlendirmemizi sağlar. Çocuğun çizimlerinden ve sorulara verdiği yanıtlardan yola çıkan projektif testlerdir.
Louisa Duss testi, danışanın düşünceleri, duyguları ve kişilik özellikleri hakkında fikir edinmek için kullanılan projektif bir psikolojik değerlendirme aracıdır. 11 yaşa kadar uygulanan bir araçtır.
CAS (Cognitive Assessment System) Testi, 5-17 yaş arası bireylerin bilişsel işlemlerdeki yeterliliğini ve yeterlilik düzeyini değerlendirmek amacıyla geliştirilmiş olan bir ölçme aracıdır. CAS (Bilişsel Değerlendirme Sistemi); Planlama, Dikkat, Eşzamanlı ve Ardıl Bilişsel İşlemler olmak üzere toplam dört bilişsel işlem alanını ve bu alanlara ait alt testlerden oluşmaktadır. Testin uygulanması bireyin performansına göre 1-2 saat sürmektedir.
Planlama Ölçeği Alt Testleri: Sayıları Eşleştirme, Planlanmış Kodlar ve Planlanmış Bağlantılar
Dikkat Ölçeği Alt Testleri: İfadesel Dikkat, Sayı Bulma, Algısal Dikkat
Eşzamanlı Bilişsel İşlemler Ölçeği Alt Testleri: Matrisler, Sözel-Uzamsal İlişkiler, Şekil Hafızası
Ardıl Bilişsel İşlemler Ölçeği Alt Testleri: Kelime Serileri, Cümle Tekrarı, Konuşma Hızı (5-7 yaşlar için), Cümleye İlişkin Sorular (8-17 yaşlar için)
Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-IV), 6-17 yaş aralığındaki çocukların bilişsel yeteneklerini ölçen, klinik bir değerlendirme aracıdır. WISC-IV, sözel ve performans olmak üzere iki bölümden, her bölüm de bir yedek, 5 ana test olmak üzere altı alt testten oluşmaktadır. Temel alt testler; dikkat, algısal akıl yürütme ve organizasyon, sözel ifade, sosyal bilgi, kısa süreli işitsel bellek, konsantrasyon, zihinsel işlemleme hızı, görsel-motor ve ince motor koordinasyon becerilerini ölçmektedir.
Sözel Testler: Genel Bilgi, Benzerlikler; aritmetik, sözcük dağarcığı, yargılama, sayı dizisi
Performans Testleri: resim tamamlama, resim düzenleme, küplerle desen, parça birleştirme, şifre, labirentler *Sayılar ve labirentler alt testleri yardımcı ek testlerdir.
Moxo Dikkat performans testi 6 yaş ve üzeri kişiler için geliştirilmiş Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı koymaya yardımcı olan, online bir testtir. Moxo testi görüş ve duygu içermeden; dikkat, zamanlama becerisi, dürtüsellik ve hiperaktivite performanslarını ölçer. Moxo Çocuk Testi: 6-12 yaş arası çocuklar için tasarlanmıştır. Yaş ile uyumlu uyaran ve çeldiriciler içeren, 15 dakikalık bir testtir. Çocuğun dikkatinin nelerden olumlu veya olumsuz etkilendiğini anlamanızı ve akademik başarısını artıracak uygun düzenlemeler yapmanızı sağlar. Moxo Genç/Yetişkin Testi: 13-65 yaş aralığını kapsayan ve toplam 18 dakika süren bir testtir. Kendi yaş aralığına uygun uyaran ve çeldirici içeren bu test DEHB tanısı ve danışan gözlem süreçlerinde danışanın dikkat profili değerlendirmelerine yardımcı olan bir araçtır.
TILSS 6-18 yaş arasındaki okul çağındaki bireylerin sözlü ve yazılı dil becerilerine yönelik geliştirilen ve dil ve okuryazarlık becerileri ilgili zorlukların tespit edilmesinde kullanılmaktadır. 15 alt testten oluşmakta ve uygulaması yaklaşık 1.5 saat sürmektedir.
TILLS Testinin kullanım amaçları şu şekildedir:
1.Dil ve Okur-yazarlık ile ilişkili zorlukları belirlemek
2.Bozuklukla ilişkili güçlü ve zayıf yanlarını belirlemek
3.Zaman içerisinde dil ve okur-yazarlık becerilerinde meydana gelen olumlu veya olumsuz değişimleri tespit etmek.
Frostig görsel algı testi de görsel algılamayı saptamaya yönelik dünyada da sıklıkla kullanılan bir performans testidir. 4-8 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Uygulanışı 35-40 dakika sürmektedir. Kalem kağıt testi olup görsel algıyı 5 algısal beceri üzerinden değerlendirir:
-El-Göz Koordinasyonu
-Şekil-Zemin Ayırımı
-Şekil Sabitliği (değişmezliği)
-Mekan-konum algısı (uzaydaki pozisyon)
-Mekan İlişkilerinin Algısı (uzay ilişkileri)
Çocukların görsel algılarını değerlendirmenin yanı sıra; çocuğun ilkokula hazır olup olmadığını ölçen bir olgunluk testidir.
K-BIT, 4 yaşından 90 yaşına kadar uzanan bir yaş aralığında yetişkinlere, ergenlere ve çocuklara sözel ve sözel olmayan şekilde uygulanabilen bir zeka testidir. Testin uygulanması yaklaşık olarak 15 ila 30 dakika arasında değişmektedir.
3-7 yaş okul öncesi çocukların görsel hafıza, el ve göz koordinasyonu, motor becerileri ve bununla birlikte küçük kas becerilerinin ölçülmesinde kullanılan performans değerlendirme testidir.
5 yaş 6 ay ile 10 ay 11 ay arasındaki çocuklara görsel motor becerilerinin değerlendirilmesi için uygulanan bir testtir. Aynı zamanda bir gelişim testi olarak da kullanılır. Danışanın olası zeka geriliği, çeşitli beyin hasarları ve fizyolojik sorunlarını tespit etmeye yardımcı bir araçtır.
Metropolitan okul olgunluğu testi (okula hazır bulunuşluk testi) , çocukların ilkokula hazır olma durumlarını değerlendiren, bireysel olarak uygulanan ve 6 alt bölümden oluşan bir testtir. Okula başlamak, hem çocuk hem de aile açısından oldukça önemli bir başlangıçtır. Bu başlangıçta, çocuğun var olan potansiyelini ya da olası zorluk alanlarını tespit edebilmek açısından bu test uygulanmaktadır.
Portage Erken Eğitim Envanteri 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel olarak yaşına uygun becerilere sahip olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Çocuğun sosyal, dil, öz bakım, bilişsel ve fiziksel gelişim açısından hangi aşamada olduğu tespit edilir ve çocuğun olduğu aşamadan itibaren, her bir beceriyle ilgili geliştirmeye yardımcı egzersizler, oyunlar anne-babaya öğretilerek çocuğun sağlıklı büyümesini sağlamak hedeflenir.
Denver testi, 0 – 6 yaş aralığındaki çocukların gelişimsel problemlerini ortaya koymak ve değerlendirmek amacıyla uygulanan değerlendirme çalışmasıdır. Bu testin amacı, çocukların yaşlarıyla ilişkili gelişim döneminin gerektirdiği gelişimsel özelliklerini taşıyıp taşımadıklarını tespit etmektir.
A : Kozyatağı Mahallesi
Bayar Cd. Bayar İşhanı No:107/6
Kozyatağı / ISTANBUL
T : +90 533 922 08 32
T : +90 535 561 91 49